2008. november 18., kedd

Karmáról öt haikuban

Amikor a karmáról beszélgetünk nagyon fontos tisztáznunk, hogy mi magunk pontosan milyen álláspontból látjuk a világunkat, a karma kérdését.

Miért fontos ez?

Azért, mert addig, amíg nem tudjuk, hogy mi is valójában a karma, nincs vele kapcsolatosan megértett tapasztalatunk, addig a róla való gondolkodásunk pillanatnyilag a karmánk. Ekkor a karmáról való gondolkodásunk a csapdánk is egyben.

Vermet ástam, de
szépen visszafolyt a föld.
Én is beestem.

A buddhista hagyomány nálam sokkal jóhiszeműbben pozitív karmának tartja ezt. Pedig ez egy tudati séta csupán, ahol a látnivalót, a „színpadot és annak korlátait” is maga a tudat készíti. Félreértés ne essék, mindig a tudat készíti, csak ebben az esetben ez még fel sem tűnik, mindannak ellenére, hogy – elvileg – épp valamiféle kiutat keresve kezdtünk gondolkodni rajt…

A gondolatok,
míg azt hiszed kemények,
fogva tartanak.

Na igen, viccesen azt is mondhatom, hogy a karma maga az "agy", maga az evolúció csúcsának hívott ember minden cselekedetének indítéka. Ezek csupán minták, gyermekkori és örökölt minták, amik anélkül segítik vezetni életünket, hogy gondolkodnunk kellene bármin. A karma irányít és ez nagyon hasznos – ahogy Kant mondja – a „szellemi nagykorúságát” el nem ért ember életében. Nem kell gondolkodni, nincs probléma!!!

De sajnos ez csak addig igaz, amíg meg nem nyílik a mélyebb értelmű gondolkodás kapuja. Persze ezt egyfajta „spirituális útként” is deklarálhatjuk a világ felé, de ettől még előbb-utóbb ez a karmánk is elfogy. Milyen fogódzót találunk akkor?

Egyik sál szélbe
kapaszkodik, másikat
eloldja a csend.

Hol van az a pillanat, amikor nem voltunk ennek birtokában? Sosem volt ilyen. Miért nem tűnt fel, hogy világosban keressük a kapcsolót? Talán nem is volt a fény olyan érdekes…

Míg feleszméltem,
szél fújta az ablakot.
Megint eleredt.

"És mit kezdesz azzal, ha tudod, mi a karma,
ha megtapasztaltad, megélted, hogy nincs is hatalma?
Emberfelettivé váltál tőle, vagy csupán őszinte örömmel kezded újra?"

Emlékek, mint az
elhervadt rózsatüskék.
Ugyanúgy szúrnak.


Nincsenek megjegyzések: