2008. május 27., kedd

Egy új sorozat

Kit ne érdekelne egy lottó ötös, egy kellemesen hűvös ital a rekkenő hőségben, vagy bármilyen más örömteli pillanat az életben. Buddhisták, Keresztények, de bármilyen szellemi irányzatot, vallást magukénak vallók is élvezik az életet. Ez a trend az új világ sajátja? Mennyiben problémás ez a kérdéskör, ha például a főbb vallások erkölcsi szabályrendszerei tekintetében vizsgáljuk a kérdést? Egyáltalán, miért vannak ezek a szabályzók? Mennyire vonatkoznak ezek ránk? Mennyire érezzük ezeket a szabályokat belőlünk fakadónak?


Nos, ezeken gondolkodtam, és fura ellentmondások tárták fel jellemformáló erejüket. Aztán elbizonytalanodtam, mennyire tudományos módon írjam le mindezt. Végül úgy döntöttem, ahogy jött úgy menjen. Ez a dolgok természetes útja. Így mindenki számára érthető lesz, főleg, ha továbbra is próbálom a kereszténység szavaival magyarázni a különféle buddhista fogalmakat. Tágabb és sokoldalúbb képet kaphatunk így önmagunkról, ami elengedhetetlen a sokunk által keresett és éppen emiatt kevesek által megtalált legegyszerűbb belső élmény átéléséhez.


A témához kapcsolódó gondolatok a test-lélek-szellem, az erkölcsi előírások, és a tapasztalat megértésének, megélésének gondolatkörét ölelik fel enyhén buddhista köntösben. A kérdéskört egy sorozat rövidebb-hosszabb gondolataival fejtegetem. A sorozat címe először számomra is érthetetlen módon Buddha szövőszéke-ként fogalmazódott meg bennem, aztán gondoltam, talán szebbet nevet illene adni. Természetesen az előbbiek miatt a cím: Buddha szövőszéke lesz.


Nincsenek megjegyzések: